Skip links

Периренални псевдокисти

Котка с хронична бъбречна недостатъчност, с диагноза поликистозни бъбреци, диагностицирана преди няколко месеца в друга клиника в провинцията. Препоръчани са палиативни грижи, но собствениците решават да потърсят и още едно мнение, особено след като последните дни животното се влошава и забелязват увеличен корем.

        При първоначалния преглед се установи кахексия, дехидратация, влошено общо състояние. Взета беше кръв за ПКК и биохимичен анализ и беше направено ехографско изследване.

BUN -36.51                                    Creat -413.2

         От направените изследвания се потвърди III степен хронична бъбречна недостатъчност.

         Направено бе и ехографско изследване, при което бе установено наличие на псевдокисти периренално. Псевдокистата около десния бъбрек беше със значително по – големи размери – над 10 см, а на левия малко по-малка –  около 8 см.

               Етиологията не е изяснена. При хората това състояние винаги е травматично, но при котките невинаги е така. Вероятно роля играе хроничната бъбречна недостатъчност, но това не е потвърдено. Патогенезата също не е изяснена. Наричат се псевдоцисти тъй като не се покрити с епител и се намират между кората на бъбрека и паренхима. Засягат по – често възрастни, мъжки котки.

Извършена беше пункция на псевдокистите и беше източен 500 мл трансудат общо от двете. След 2 дни отново имаше напълване на псевдокистите и отново източихме 300 мл трансудат. След тези облекчителни процедури, котката започна да се храни, но продължи да събира трансудат. Поради това бе предложено извършване на оперативна техника за отстраняване на псеввдокистите. Собствениците се съгласиха и на шестия ден от престоя беше извършена. Дренирахме псевдокистите и ги отстранихме напълно. И двата бъбрека бяха с намален размер и променена макроскопска структура и цвят. След операцията, котката намали храненето, но след проведеното лечение – ежедневни вливания и лекарства за бъбречната недостатъчност се почувства значително по – добре и възстанови апетита си.

На 15- я ден от престоя му, изписахме Писан – хранещ се и пиещ вода. 2 месеца след изписването котката е в добро състояние, имайки предвид хроничната бъбречна недостатъчност. Храни се с лечебна храна, пие вода и приема ежедневно лекарства за бъбреците, за този период не се наблюдава рецидив на кистите или асцит.

След пункция
Преди пункция
Начало
Помести