Skip links

Хирудотерапия

При нас доведоха коте, намерено със завързан крак и висящо надолу с главата от катерушка. Не се знае колко време беше висяло така. Кракът, около който се е овързало въжето на катерушката беше силно подут, червено – лилав, мокър от отделящата се лимфа. Кракът беше студен при палпация и с много леко кървене от раната. Прогнозата за спасяването на крака беше лоша, но собствениците решиха да опитат предложената от нас терапия с пиявици – Хирудотерапия.

Хирудотерапията се практикува от преди 3000 години. Наричат я още „живо лекарство”. Една пиявица може да изпие 5 -6 пъти повече кръв от собственото си тегло (около 1 -6 грама). Действието на пиявиците се основава на 3 основни принципа:

1. Пиявиците се закрепват в т. нар рефлексогенни зони и по този начин действат на принципа на акупунктурата.

2. Механично действие – след отстраняването на пиявиците на мястото на закрепването се появява кървене.

3. Биологично действие – след закрепването си пиявиците инжектират 5000 биологично активни вещества. Такова вещество е хирудинът, който забавя съсирването на кръвта. Хирудинът има обезболяващо, противовъзпалително и имуностимулиращо действие.

На втория ден след хоспитализирането започна терапията с пиявиците. Първите дни миризмата от крака беше изключителна неприятна, кожата студена. Наличие на гангрена. След премахване на пиявиците имаше леко кървене. Процедурата продължи 4 дни по веднъж на ден. Като на 4 ден закрепването беше трудно и почти нямаше изтичане на кръв.

През цялото време котката беше на съпътстващо лечение. От 5 ден, след овладяване на инфекцията, започнахме превръзки, които предизвикаха осезаема локална хиперемия и подобриха кръвния ток. Миризмата от раната беше силно намалена. Превръзките при нас продължиха 30 дни, след което собствениците я взеха и продължиха превръзките у дома.

След приклюване на лечението котката използва напълно адекватно крака, скача и играе.

Начало
Помести