Skip links

Спешни случаи

Кога е спешно?

Като спешно може да се определи всяко състояние на вашия любимец, което изисква незабaвна медицинска помощ. Това е състояние, което се развива бързо и забавянето на лечението му крие рискове за сериозни последствия, в някои случаи фатални.

За съжаление в нашата практика често се срещаме със случаи, при които собствениците не дооценяват колко е сериозно състоянието на техните любимци и се забавят в търсенето на професионална медицинска помощ. Понякога всичко е въпрос на минути или часове!

Тук сме направили крaтко обобщение на състоянията, при които трябва да потърсите незабавно медицинска помощ.

1. Силно кръвотечение (артериално).

Пациентът губи големи количества кръв, често вследствие на рана на голям кръвоносен съд. Освен първата помощ (превързване с ластик над мястото на кървене), която може да окажете, потърсете най-близкия ветеринарен лекар за адекватна терапия!

2. Превъртане и разширение на стомаха (т.нар. GDV– Gastro dilatation volvulus) – състояние, характерно за едрите породи кучета. Започва обикновено с неуспешни опити за повръщане, изключително бързо влошаване на общото състояние – кучето пада на земята и не може да се изправи, поради развилия се шок. Коремът му бързо се издува като достига неестествено големи размери. Терапията трябва да е незабавна – в рамките на 2-3 часа! Често се случва вечер, не чакайте до сутринта; това е една от причините да работим денонощно.

3. Анафилаксия (свръхчувствителност от алергичен произход) – това е животозастрашаваща алергична реакция! Развива се за минути, признаците често са: безпокойство, внезапна диария, повръщане, подуване на лицето, шоково състояние – пациентът лежи и не може да се изправи, изпада в кома, гърчове. Причината за това състояние често са жилещи насекоми или прилагането на лекарства (предимно инжективно).

4. Трудно дишане и задух (диспнея) – такива, които не отминават в рамките на няколко минути. Не губете време, а веднага потърсете помощ , особено ако езикът на любимеца ви има син оттенък (цианоза) и той диша с отворена уста!

5. Травматични състояния от различен произход – в градска среда това са най-често паднали от високо котки, огнестрелни рани, блъснати от автомобил кучета и т.н.

Пациентът обикновеное в травматичен шок и трябва бързо да стигне до клиника. Възможни са рани от всякакъв произход; ранната им обработка намалява риска от усложнения, особено проникващи рани в коремната и гръдната кухина, открити фрактури, отворени стави.

6.Невъзможност на вашия любимец да уринира – много често състояние при мъжките котки, поради така наречения котешки урологичен синдром.

Признаци: Котаракът стои над котешката тоалетна и прави опити за уриниране, възможно е да отделя малко количество кървава урина, спира да се храни, повръща, показва признаци на болка (нетипично силно мяукане). След 24 часа започва да се развива уремия, която е животозастрашаваща!

7. Тежки неврологични признаци – коматозно състояние или гърчове.

При гърчовете има силна двигателна активност- крайниците се движат неконтролируемо, излиза пяна от устата, пациентът не е в съзнание. Продължителност на гърча над 30 мин крие риск от мозъчен оток.

При котките различни тежки състояния могат да доведат мозъчна хипоксия (недостиг на кислород), към което те са много чувствителни. Признаците могат да са неврологични – котката лежи и не може да се изправи, неадекватна е и слабо реагира на външни стимули.

8. Отравяния – ако се съмнявате, че любимецът ви е погълнал отрова (в някои случаи големи количества лекарства), доведете го веднага. Най- ефективна е терапията до 1-2 часа след поглъщането. Ако е възможно вземте опаковката или поне запомнете името на погълнатия препарат.

9. Проблеми с раждането – животното се опитва да роди, но не може.

Напъни по дълги от 30 мин , при които няма излизане на плод, липса на напъни повече от два часа след раждане на плод, ненормални вагинални изтечения – гнойни, кървави, лошо миришещи, лошо общо състояние на майката (слабост или силно треперене) са индикации да потърсите спешна компетентна помощ.

10. Топлинен и слънчев удар – често е резултат от оставяне на домашния любимец в кола при затворени прозорци. В топло време за няколко минути температурата достига 60 градуса! Признаците са неврологични.

11. Многократно повръщане, съчетано с бързо влошаване на общотосъстояние (признаци на отпадналост, неадекватност). Може да е признак на сериозно заболяване – сепсис, отравяне, развиващ се панкреатит, перитонит и др. Не чакайте до утре!

12. Спешни офталмологични (очни) състояния – не представляват риск за живота, но ненавременната намеса може да има трайни последствия за очите и последваща слепота.

Травми в областта на окото могат да доведат до перфорация на роговицата, кръвоизливи и др, които изискват незабавна терапия.

Ако любимецът ви има диагностицирана глаукома, той може да получи остър пристъп на влошаване. Ако не се вземат спешни мерки за 1-2 часа са възможни необратими кръвоизливи в ретината.

Реагирайте бързо!

Начало
Помести