Skip links

Транспорт на котка до ветеринарен лекар

В България има много котки като домашни любимци (няма точна статистика за броя им), като голяма част от тях не получават ветеринарните грижи, от които се нуждаят. Статистиката сочи, че все още много повече кучета посещават ветеринарните кабинети.

Една от причините е, че собствениците асоциират посещението при ветеринарен лекар със стрес и болка за животното. Друга причина е, че смятат, че след посещение при лекаря животното ще промени своите навици и поведение.

Вярвате или не, но някои котки наистина обичат да ходят на лекар.

Има няколко трика за справяне със стреса при воденето на котката Ви на лекар. Още докато се подготвяте може да проучите и намерите клиника, която е ориентирана към мъркашите пациенти. Нашата клиника разполага с отделна чакалня и манипулационна за преглед на котки, където липсва визуален контакт с кучетата.

Котките се страхуват и стават още по – напрегнати, когато и вие сте напрегнати.

Много важно е котката да може да бъде хващана и поставяна в транспортна чанта без излишен стрес. Това се постига, като с времето я карате да влиза, излиза и опознава транспортната чанта, докато животното свикне с нея. Сложете клетката в стаята, в която котката седи най – често. Може вътре да поставите любима нейна постелка или дреха. След това започнете да поставяте лакомства или храната й вътре. Така тя ще започне да свързва клетката с приятна емоция  – хранене. Това привикване може да отнеме дни – бъдете търпеливи. Ако продължи да не влиза, можете да използвате синтетичен котешки феромон – Feliway https://www.feliway.com/bg. Добре е да го изполвате и при самия транспорт. За повечето медицински процедури животното трябва да е гладно, което е полезно и за да се намали вероятността от гадене и повръщане при транспорт.

Котките са страхотни. Те могат да бъдат страхотни и при лекаря, ако се отнасяме към тях с разбиране, търпение и респект.

По време на транспорта до клиниката трябва да сведете движението и шума до минимум. Можете да покриете клетката, за да намалите страха от заобикалящата среда и да създадете усещане, че котето е на сигурно място.

Осигурете циркулация на въздуха, особено през горещите дни. 

При пристигането в клиниката свалете животното след като се уверите, че няма да се срещнете с кучета или други шумни пациенти. Кучешкият лай е страшен за котките и е хубаво да бъде избягван. В cat friendly клиниките ( клиники с отделна котешка чакалня и манипулационни) котките изчакват реда си отделно от кучетата и контактът между тях е минимален.

Добре е да имате предварително записан час, за да намалите времето на ненужния престой.

Идеалният вариант е котките да се преглеждат в отделни помещения от кучетата. Животните имат изключително силно обоняние, с което изследват средата около тях.  Миризмата на куче може да остане часове след прегледа му на манипулационната маса, което да доведе до „необясним” стрес за животното. Миризмата на силни дезинфектанти трябва да се избягва, когато това е възможно.

Котките са силно чувствителни на болка и към всички болезнени процедури трябва да се пристъпва с особено внимание. В много случаи за предпочитане е използването на седация или леко успокоение пред подлагането на животното на болезнена процедура и създаването на неприятна асоциация за остатъка от живота му. Обсъдете с Вашия ветеринарен лекар всяка конкретна ситуация.

При положение, че се налага хоспитализация на животното трябва да се следват някои правила – да се използват отделни клетки за кучета и котки, да нямат визуален контакт помежду си и да са поставени в тиха и спокойна среда. Нашите клетки отговарят на златния стандарт за cat friendly клиники – по размер, наличие на котешка тоалетна, етаж за почивка, мека постелка и стъклена врата, за да има визуален контакт. 

Начало
Помести