Skip links

Дирофилариоза

Дирофилариозата е опасно паразитно заболяване. Касае се за кръгли червеи, които увреждат сърцето на кучето и котката. Протичането е хронично- месеци или години. Лечението също е продължително и отнема месеци.

Заразяването става чрез ухапване от комар, който пренася ларвите на паразита от болно на здраво животно. Всички кучета и котки са изложени на риск. Дали пациентът е заразен се установява с бърз тест, като за целта е добре да се използват само тестове с доказана точност тъй като може да има фалшиво положителни и отрицателни резултати при някои от тях.  Препоръчително е тестовете да се правят профилактично всяка година. Най-ранната възраст за тестване при кучетата е седем месеца.

Дирофилариозата е широко разпространено в България заболяване, но слабо познато. Причината е, че е пренесено сравнително скоро (преди около петнадесет години) от южните страни като Италия, Испания и Гърция. Протичането може да бъде:

  • Безсимптомно
  • Само с кашлица
  • С кашлица, загуба на тегло, тежко и учестено дишане, непоносимост към физическо натоварване, тъмна урина(хемоглобинурия), увеличен корем(асцит), в някои случаи- внезапна смърт.

Причинител на заболяването е D. immitis. Съществува и D. repens, но той причинява кожни промени и може да бъде опасен и за хора. Кучетата боледуват и от двете форми на болестта- сърдечна и кожна.

Профилактика на дирофилария :

Лекарствата, които се използват, са под формата на таблетки или пипети и се прилагат на всеки тридесет дни. Съвременните лекарства са комбинирани или с вътрешното, или с външното обезпаразитяване. Предписват се от лекар след отрицателен тест при възрастни кучета. При малки кученца профилактиката за дирофилария може да започне на осмата седмица без тест. Лекарствата за профилактика на дирофилариоза не са вредни за здравето и могат да се дават целогодишно.

За повече информация относно диагностиката, профилактиката и лечението се обърнете към Вашия ветеринарен лекар.

Начало
Помести